Арка на Св.Николай Чудотворец

Бургас, ул. Александровска

Арката на Свети Николай Чудотворец се намира в центъра на Бургас – на метри от друг градски символ – Компаса. Тя е дело на художника Иван Бахчеванов. Прекрасното творение е от метал и камък, представляващо триумфална арка, от двете страни на която е поставен барелеф с иконографския образ на Св. Николай Мирликийски –покровител на град Бургас.

Двулицевият барелеф на светеца е ориентиран в посоките на света Изток – Запад, напълно в духа на православната традиция. Така първите лъчи на слънцето на всеки нов ден и последните отблясъци на залеза огряват лика на светеца. Самият барелеф представлява творчески претворена икона, чийто оригинал се пази в катедралния храм на град Бари в Италия, където се намират и драгоценните мощи на св. Николай Чудотворец.

Поверията гласят, че ако преминете под арката ще се излекувате от своите болежки и ще се изпълните с енергия и сили, дарени от светеца. Така че по време на престоя си в Бургас не пропускайте да минете под арката за здраве и благоденствие/

6-ти декември е Денят на Св. Николай Чудотворец и Празник на град Бургас. Всеизвестно е, че от всички градове в България Бургас е градът, който отбелязва с най-голямо желание и най-пищни празненства празника на своя град. Шествие, предвождано от бургаските свещеници и кмета на града, хвърляне на венци в морето,  концерти из целия град, рибни курбани за здраве, песни, празненства и фойерверки – това е само част от атмосферата на 6 декември. Ако в този период на годината имате път насам, не пропускайте тържествата по случай празника на града, за да усетите гостоприемството и бургаския дух в най-празничния му вариант.

Подобни места

Виж други категории