Археологически музей

гр. Бургас, ул. "Алеко Богориди" 21

В Археологическия музей са изложени колекции от археологически находки, свързани с древна Тракия, гръцките колонии по Черноморието и времето на Римската империя. Уникални експонати показват най-ранната история на корабоплаването по Черно море, както и развитието на проспериращите южночерноморски пристанища в България през Средните векове до падането на страната под отоманско владичество в края на 14-ти-средата на 15-в. В музея се съхраняват находки от археологически проучвания в област Бургас.

Музеят е част от Регионален исторически музей – Бургас, който през последните 10 години  е активно функциониращ културен и научен институт с изградена съвременна мрежа от четири основни експозиции – историческа, археологическа, етнографска и природонаучна. Те са разположени в красиви сгради – културни паметници, разположени в центъра на града, отдалечени на 4-5 минути една от друга.

В специализираната зала „Трезор” са представени както златните изложби на РИМ-Бургас, така и богата колекция от домонетни форми, златни и сребърни гръцки, римски, византийски, български, западноевропейски и османски монети. най-голямото ранносредновековно съкровище, откривано в Европа. Оригиналът е изложен в музея Ермитаж в Санкт Петербург.

Работно време /1 юни – 30 септември/: 

10:00 – 19:00 часа, без почивен ден.

Свържете се с нас:

Уеб сайт: www.burgasmuseums.bg
E-mail: main@burgasmuseums.bg
Тел.: +359 56 84 35 41

 

Подобни места

Виж други категории