Етнографски музей

Бургас, ул. "Славянска" 69

Етнографският музей е разположен в красива къща от средата на ХІХв., непосредствено до катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” . Музеят представя традиционната култура и бит на стария Бургас.

В постоянната експозиция може да бъде видяна най-атрактивната колекция от български традиционни костюми от всички етнографски групи в Бургаско, в това число и на българи-преселници от териториите на днешни Гърция и Турция. Показани са и уникални ритуални костюми от ХІХв., свързани с обредни практики и народни празници, характерни за Бургаския край: нестинарка, кукер, Еньова буля, лазарка, младоженец и булка.

Музеят е част от Регионален исторически музей – Бургас, който през последните 10 години  е активно функциониращ културен и научен институт с изградена съвременна мрежа от четири основни експозиции – историческа, археологическа, етнографска и природонаучна. Те са разположени в красиви сгради – културни паметници, разположени в центъра на града, отдалечени на 4-5 минути една от друга.

От 21 май, в залите на музея ще бъде експонирана изложбата „Как оживява дървото” от музея в гр. Троян. Представени са различни предмети от дърво или със съставни дървени елементи – гайди, гъдулки, хавани, солници, подноси и мн. др, с изваяни различни зооморфни митични същества от българския фолклор. лът е изложен в музея Ермитаж в Санкт Петербург.

Работно време /1 юни – 30 септември/: 

10:00 – 19:00 часа, без почивен ден.

Свържете се  с нас:

Уеб сайт: burgasmuseums.bg/
E-mail: main@burgasmuseums.bg
Тел.: +359 56 84 25 87

Подобни места

Виж други категории