Лермонтова къща

гр. Бургас, ул. "Михайл Лермонтов"

Александър Михайлович Лермонтов  е наричан от мнозина „Освободителят на Бургас“. Той е потомък на великия руски поет Михаил Лермонтов. На 6 февруари 1878г. “летящият отряд” на руската армия, състоящ се от 13-ти Драгунски полк и 13-ти Нарвски хусарски полк (предвождан от генерал Александър Александрович Пушкин, син на поета) под командването на полковник Лермонтов освобождава от Османско робство градовете Елена и  Бургас. Под звуците на църковните камбани първенците на града, духовенството и тримата чужди консули посрещат тържествено руските воини.

Лермонтовата къща е изградена през 1878 г. от Димитрос Хараламбус – бургаски търговец и общински съветник. На 25 януари 1878 г. в града пристига генерал Лермонтов  и Димитрос Хараламбус отстъпва сградата за квартира на генерал Лермонтов, където той пребивава няколко дни.

Сградата се намира на ул. “Богориди”, малко над хотел България и Арменската църква. Тя е на два етажа, с отсечен ъгъл – характерен за много ъглови сгради в Бургас. Главният вход е сводест и в образувана дълбока ниша са поместени диференциални стъпала от зелен айтоски камък. Прозорците в долния етаж са оригинални железни решетки, рамкирани и с долен корниз.

Подобни места

Виж други категории